За оборудването

Апаратът модел Stratosе производство на френската компания „DMS – Apelem“. Оборудването съчетава в себе си всички характеристики на DXA (ДЕКСА) апаратите от ново поколение.

Една от най-отличителните му възможности е изследването на пациенти с изкуствени стави. До сега тези хора нямаха шанс да проследяват плътността и заздравяването на костта около поставените импланти.

Сред силните характеристики на апаратурата е бързодействието. За сравенение това оборудване прави изследване на „цяло тяло“ за 60 секунди. Време, което е необходимо на старите апарати налични във Варна да направят измерване на само една област. Към това трябва да се добави и изключително ниската степен на облъчване, което се равнява на половината от облъчването по време на самолетен полет.

Апаратът има набор от вградени аналитични функции, които позволяват обективна оценка за състоянието на пациенти и предписание за навременни превенция на заболявания:

  • Функция за морфометрично определяне на риска от фрактури
  • Функция за измерване индекса на телесната маса (боди мас индекс)

Центърът е първият , който въвежда регулярен онлайн консулт със специалист от цяла България и чужбина, посредством DICOM  стандарта, вграден в оборудването. Това разширява изключително възможностите за диагностика и т.н. „второ мниение“ в услуга на пациентите.